TV Vodic - eKupi.ba - Vaša sigurna Internet kupovina
Katalog proizvoda
Prvo odgovorite na sljedeća pitanja:

Najvažniji parametri pri odabiru novog televizora:
 1. Koliko veliki ekran želite da vaš televizor ima?  
 2. Da li će te koristiti televizor isključivo za gledanje TV sadržaja? 
 3. Koje vrste prijema signala imate na lokaciji na kojoj će se koristiti novi televizor?
velicina zaslona.jpg
1. Veličina zaslona (dijagonale) televizora:
Pri odabiru novog uređaja najvažniji parametar je veličina zaslona s obzirom da uvjetuje udaljenost s koje će se gledati TV u optimalnim uslovima. Trenutno su u ponudi TV uređaji dijagonala od 22“ (55 cm) do 85“ (215 cm). Preporuka je da ukoliko imate prostora u dnevnoj sobi izaberete TV uređaj dijagonale 50“ (126 cm). Ova dijagonala donosi bolje iskustvo gledanja i veću udaljenost s koje se može jasno vidjeti sadržaj. Manje dijagonale su pogodne za kuhinju, dječje sobe i manje prostore što ih čini idealnima za drugi uređaj unutar stambenog prostora . Kako se povećava dijagonala uređaja preporuča se i izbor uređaja sa većom rezolucijom.
rezolucije.jpg
Rezolucija određuje gustoću/broj piksela vidljivih na zaslonu, tako da se s većim brojem piksela dramatično poboljšava oštrina slike prikazana na ekranu. Trenutno su u ponudi najzastupljenije sljedeće rezolucije:  
 • HD ready – 1366 x 768 piksela – prikladno za dijagonale do 32“ (82 cm)  
 • Full HD – 1920 x 1080 piksela 
 • 4K Ultra HD – 3840 x 2160 piksela  

Rezolucija također utiče na udaljenost s koje je preporučljivo gledati TV, što je veće rezolucija to se može s manje udaljenosti gledati TV bez utjecaja na jasnoću sadržaja programa.  
Optimalna udaljenost za gledanje televizora ovisi o rezoluciji i dijagonali, pogledajte naš slikovni vodič s koje udaljenosti je najbolje gledati koju dijagonalu televizora:
preporucene udaljenosti.jpg
smart opcije.jpg
3. SMART TV značajke
Zašto SMART TV? Osnovna funkcija je mogućnost prikaza sadržaja sa interneta bilo tvornički instaliranim aplikacijama ili onima koje je sam korisnik instalirao sa službenih web trgovina. Kao rezultat u mogućnosti ste koristiti usluge kao što su: Netflix, Youtube, HBO, Facebook i mnoge druge.  Također je moguće prikazivati sadržaj sa mobitela, tableta, PC uređaja i sve to bez potrebe za fizičkim spajanjem uređaja sa TV-om.
konektori.jpg
4. Konektori
Šta možete spojiti na TV? Današnji uređaji su u stanju ostvariti konekciju sa velikim brojem uređaja na tržištu kao što su: igraće konzole, hard disk memorijski uređaji, USB memorije, memorijske kartice, kućna kina, Hi-Fi komponente i mnoge druge. HDMI i USB su najšire rasprostranjeni konektori na uređajima pa se preporučuje da ih TV ima u dostatnoj količini za sve buduće potrebe. 

Jedna od prednosti novijih TV uređaja je i mogućnost spajanja uređaja putem bluetooth tehnologije, npr. zvučnici; dok je Wi-Fi modul ugrađen u TV postao već standardna oprema svakog novog SMART TV uređaja. 

Određeni modeli omogućavaju spajanje mobilnog uređaja na veliki zaslon što uvelike olakšava pregled slika sa putovanja ili videozapisa sa nogometne utakmice djeteta. Ukoliko imate potrebe za kablovskim i satelitskim prijemom CI/CI+ utor će vam biti od velike pomoći.
5. Digitalni tuneri
Tuner/prijemnik je osnova svakog TV-a koja omogućava prijem signala. Novi uređaji su opremljeni drugom generacijom tunera koji podržavaju nove codece i veće rezolucije (4K). 
Vrste tunera: 
 • DVB-T – trenutačni standard zemaljskog prijema koji će biti zamijenjen uskoro DVB-T2 standardom  
 • DVB-T2 – novi standard koji omogućava efektnije dekodiranje signala, sadržaj veće rezolucije što omogućava HDTV kvalitetu sadržaja  
 • DVB-S2 – satelitski prijem – za potpunu iskoristivost potreban vam je odgovarajući izvor signala, modul za dekodiranje (CI/CI+) i kartica za gledanje sadržaja od strane pay per view medijskih kuća.   
 • DVB-C – kablovska – za potpunu funkcionalnost potreban je odgovarajući izvor signala i „kartica“ za pristup plaćenim kanalima

6. Brzina osvježavanja – Refresh rate Veće brzine osvježavanja omogućavaju vam gledanje sadržaja pri brzim scenama bez efekta zamućenja što čini sliku oštrom u svakom kadru. Ukoliko želite gledati sportski sadržaj bez zamućenja (ghost efekta) preporučujemo uređaj sa minimalno 100 Hz. 
tehnologija projekcije slie.jpg
7. Tehnologija projekcije slike
LCD – LED  
Pozadinsko osvjetljenje radi na principu elektroničkog elementa koji električni signal pretvara u svjetlosni. Usporedimo li prethodnu tehnologiju LCD televizora sa CCFL pozadinskim osvjetljenjem glavnu razliku uočiti ćemo u većoj paleti boja, smanjenoj potrošnji energije, tanjim profilima televizora i najvažnije materijalu koji ne sadrži živu kao opasan materijal a sve to zahvaljujući LED tehnologiji  
 • „rubni“ LED (edge LED) – diode su postavljene na rub zaslona sa sve 4 strane. TV uređaji sa ovom tehnologijom mogu imati tanji profil za razliku od direktnih LED TV-a. Jeftiniji modeli mogu imati nejednake količine osvjetljenja, ali u zanemarivom postotku.
 • „direktni“ LED (direct LED) – diode su postavljene ravnomjerno po cijeloj površini zaslona, što zaslon čini ravnomjerno osvijetljen, a sliku kontrastniju. Ključ ove tehnologije je „Local Dimming“ što podrazumijeva da se u pojedinim trenutcima određen diode priguše kako bi se postigao veći kontrast na zaslonu.
 • OLED – pozadinsko osvjetljenje je omogućeno tehnologijom organskog LED-a, koji se kontroliše do najsitnije razine, razine pixela. To znači da tehnologija donosi apsolutnu crnu umjesto relativne kao na ostalim tehnologijama i još veći kontrast nego na direktnom LED osvjetljenju. OLED tehnologija omogućila je izradu panela od samo 4mm!
8. Potrošnja energije
Na tržištu su zastupljeni uređaji sa prosječnim potrošnjama od 20 do 415 kWh godišnje. Godišnja potrošnja televizora koju morate platiti može biti bitan faktor u procesu odabira televizora. Potrošnju energije možete kontrolisati odabirom postavki slike koju koristite za najčešće gledanje programa. Na potrošnju električne energije možete uticati biranjem postavki prikaza koje su tamnije i koriste manje kontrasta. 
Vodič za laptope