text.skipToContent text.skipToNavigation
Saradnja Kim Tec Eko i eKupi

eKupi.ba u saradnji sa Kim Tec Eko d.o.o. pokrenuo je akciju "Briga o okolišu kreće od nas!"

Cilj akcije je podizanja svijesti o opasnosti elektičnog i elektroničkog otpada te njegovom pravilnom zbrinjavanju.
Zajednička želja nam je povećati količinu prikupljenog EE otpada u BiH kako bismo se približili europskom prosjeku koji je i do 4 puta veći nego u BiH i zbog toga EE otpad treba biti obrađen na način kojim su sirovine dobivene. Sirovine iz obrađenog EE otpada ponovo se mogu iskoristiti u proizvodnji i na taj način sa malo truda možemo produžiti životni vijek naše planete. Ne zaboravite, briga o okolišu kreće od nas!

Bijela tehnikaKlimeTvLaptopi

EE-otpad je najbrže rastući tok otpada u EU

Reciklira se manje od 40% EE otpada u Europi.

Prosjek EU je 4x veći od prosjeka prikupljenog EE otpada u BiH.

Kimtec

Kako postati dio akcije i pritom uštedjeti?

Uštedite 5%, a uz odabir usluge „Dostava i unos u stan – 10,00 KM"  eKupi će vašu narudžbu donijeti pred vrata vašeg stana bez obzira na kojem spratu živite i riješiti vas brige o odvozu i pravilnom zbrinjavanju starog uređaja. 

Imate stari elektronski uređaj bijele tehnike kojeg se trebate riješiti?

  1. Uslikajte svoj stari aparat bijele tehnike (perilica-sušilica, mašina za veš, perilica posuđa, sušilica, pećnica, štednjak, zamrzivač ili frižider)
  2. Pošaljite fotografiju i adresu isporuke na podrska@ekupi.ba
  3. Mi vam isti dan šaljemo kod za 5% dodatnog popusta za sljedeću kupovinu novog uređaja.
  4. Kod za unesite Vaš kod za popust u za to predviđeno polje, te kliknete na polje „Primjeni kod“, i umanjite iznos kupovine za 5%.
  5. Kod odabira dostave, odaberite uslugu „Dostava i unos u stan – 10,00 KM" i zakačite kvačicu: „Prikup starog uređaja“.
  6. Završite svoju narudžbu do kraja odabirom i potvrdom plaćanja.

* usluga je trenutno omogućena za područje grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Dostava u stan i odvoz uključuje samo dostavu uređaja i prikup starog, ali ne i montiranje/demontiranje uređaja u domu. Stari uređaj za prikup treba biti demontiran, ispražnjen, pripremljen za transport i na lako dostupnom mjestu. 

Napomena: Ukoliko niste primjenili kod za popust prilikom kreiranja narudžbe, uređaj i dalje možete predati na besplatan odvoz našim dostavljačima. Mi ćemo se pobrinuti da uređaj prebacimo na sigurno zbrinjavanje u Kim Tec Eko d.o.o. 

Molimo vas obavijestite podršku o istom, kako bismo vam dostavili kod za popust koji možete iskoristiti prilikom kreiranja sljedeće narudžbe na eKupi.ba u roku od mjesec dana.


Odaberite odvoz starog uređaja i ostvarite 5 %  dodatnog popusta za kupovinu bijele tehnike. Dostava u stan iznosi 10 KM!


Što je EE otpad i kako njime upravljati?

Električni i elektronički otpad ( EE otpad) se sastoji od niza različitih proizvoda koji se bacaju nakon upotrebe. Sačinjen je iz otpadne električne i elektroničke opreme uključujući sklopove i sastavne dijelove koji nastaju u gospodarstvu (industriji, obrtu i slično), ali i od EE otpada iz kućanstva, (otpadnih električnih i elektroničkih oprema nastalih u kućanstvima ili u proizvodnim i /ili uslužnim djelatnostima). Zanimljivo, uređaji bijele tehnike popust perilica i štednjaka čine više od polovine prikupljenog EE otpada. Prilikom kupovine novog uređaja na ekupi.ba iz kategorije bijele tehnike odaberi prikup starog uređaja, ostvari popust a mi ćemo doći po tvoj dotrajali uređaj i pravilno ga skladištiti.


Kako postupati s EE otpadom?

EE otpad nije smeće jer sadrži opasne supstance i zbog toga se ne baca u smeće već ga je potrebno adekvatno zbrinuti! Kako bismo u potpunosti ispravno postupali, ekupi.ba djeluje u saradnji sa tvrtkom KimTec čija je glavna djelatnost upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini. Pravilnim odlaganjem i odvojenim sakupljanjem, ne samo da će se smanjiti potreba za većim površinama za odlaganje nego će se i povečati masa prikupljenih količina po stanovniku kako bismo zajedno očuvali okoliš. Ponekad je tako malo potrebno da bismo zajedno činili dobro!