text.skipToContent text.skipToNavigation

eKupi.ba u saradnji sa Kim Tec Eko d.o.o. pokrenuo je akciju "Briga o okolišu kreće od nas!"

Cilj akcije je podizanja svijesti o opasnosti elektičnog i elektroničkog otpada te njegovom pravilnom zbrinjavanju.
Zajednička želja nam je povećati količinu prikupljenog EE otpada u BiH kako bismo se približili europskom prosjeku koji je i do 4 puta veći nego u BiH i zbog toga EE otpad treba biti obrađen na način kojim su sirovine dobivene. Sirovine iz obrađenog EE otpada ponovo se mogu iskoristiti u proizvodnji i na taj način sa malo truda možemo produžiti životni vijek naše planete. Ne zaboravite, briga o okolišu kreće od nas!


3.454.952,50 t
(prikupljeno EE otpada u BiH u 2018. godini)

Reciklira se manje od 40% EE otpada u Europi.

Prosjek EU je 4x veći od prosjeka prikupljenog EE otpada u BiH.

Kimtec

Kako postati dio akcije i pritom uštedjeti?

Kupite novi aparat iz kategorije Bijele tehnike* i besplatno vam odvezemo vaš stari uređaj!
Sve što trebate je slikati svoj stari aparat, poslati sliku na podrska@ekupi.ba i šaljemo vam kod za 5% dodatnog popusta. Uređaj koji ste slikali obavezni ste predati dostavljaču prilikom isporuke novog aparata.

Uslugu besplatne dostave u stan (na sprat) i odvoza proizvoda možete odabrati prilikom narudžbe. Dostava u stan i odvoz uključuje samo dostavu uređaja i prikup starog, ali ne i montiranje/demontiranje uređaja u domu. Stari uređaj za prikup treba biti demontiran, ispražnjen, pripremljen za transport i na lako dostupnom mjestu. Ukoliko ne želite ili nemate za prikup stari uređaj, dostavu u stan je svejedno moguće odabrati putem usluge „BESPLATNA DOSTAVA U STAN + PRIKUP STAROG UREĐAJA“.

Kako iskoristiti pogodnost?
1. Na prvom koraku svoje narudžbe unesite Vaš kod za popust u za to predviđeno polje, te kliknete na polje „Primjeni kod“. 
2. Na drugom koraku (Način slanja), odaberite opciju: "BESPLATNA DOSTAVA U STAN + PRIKUP STAROG UREĐAJA - 0,00 KM"
3. Završite svoju narudžbu do kraja odabirom i potvrdom plaćanja.

Napominjemo, da je usluga trenutno moguća samo za područje grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

*Kategorije na koje vrijedi opcija "BESPLATNA DOSTAVA U STAN + PRIKUP STAROG UREĐAJA - 0,00 KM:


Kupite novi aparat iz kategorije Bijele tehnike uz 5% dodatnog popusta I besplatnu dostavu u stan te odvoz vašeg starog uređaja!


Što je EE otpad i kako njime upravljati?

Električni i elektronički otpad ( EE otpad) se sastoji od niza različitih proizvoda koji se bacaju nakon upotrebe. Sačinjen je iz otpadne električne i elektroničke opreme uključujući sklopove i sastavne dijelove koji nastaju u gospodarstvu (industriji, obrtu i slično), ali i od EE otpada iz kućanstva, (otpadnih električnih i elektroničkih oprema nastalih u kućanstvima ili u proizvodnim i /ili uslužnim djelatnostima). Zanimljivo, uređaji bijele tehnike popust perilica i štednjaka čine više od polovine prikupljenog EE otpada. Prilikom kupovine novog uređaja na ekupi.ba iz kategorije bijele tehnike odaberi prikup starog uređaja, ostvari popust a mi ćemo doći po tvoj dotrajali uređaj i pravilno ga skladištiti.


Kako postupati s EE otpadom?

EE otpad nije smeće jer sadrži opasne supstance i zbog toga se ne baca u smeće već ga je potrebno adekvatno zbrinuti! Kako bismo u potpunosti ispravno postupali, ekupi.ba djeluje u saradnji sa tvrtkom KimTec čija je glavna djelatnost upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini. Pravilnim odlaganjem i odvojenim sakupljanjem, ne samo da će se smanjiti potreba za većim površinama za odlaganje nego će se i povečati masa prikupljenih količina po stanovniku kako bismo zajedno očuvali okoliš. Ponekad je tako malo potrebno da bismo zajedno činili dobro!