text.skipToContent text.skipToNavigation
 
ekspresna dostava klime
besplatna dostava klima uređaja
ista cijena za plaćanje do 12 rata za klime
Beko klime
Daikin klime
Bosch klime
Azuri klime
VOX klime
Gree klime
Hisense klime
LG klime
Midea klime
Mitsubischi klime
Vivax klime
Tesla klime

Zašto je energetska efikasnost toliko bitna?

DDok su u prošlosti klima uređaji pripadali velikim potrošačima i neefikasnim uređajima, od 2013. godine uvedena je nova klasifikacija klima uređaja s kojom su stigle i velike promjene.
Uvođenjem novih energetskih razreda (A+++, A++, A+) na prostorima EU, istovremeno su se zabranili uvoz i prodaja proizvoda niske energetske efikasnosti.
Uređajem višeg energetskog razreda stvarate uštedu energije, novca i održavanja, a efikasnije ćete rashladiti/ugrijati željenu prostoriju.
Osim toga, uređaji su tiši, što boravak u prostoru čini ugodnijim. Cilj takvih uređaja je da se poveća udio obnovljivih izvora energije za 20%, a smanji utrošak energije za 20% i emisije CO2 za 20%.

Kako odabrati klimu?

Važnije karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira su:

Namjena klima uređaja - Hoćete li uređaj koristiti samo u ljetnim mjesecima ili ćete uređaj koristiti tokom cijele godine?
Vrsta klima uređaja – prema prostoru u koji će uređaj biti postavljen (zidna, plafonska - podna ili multisplit sistem).
Odabir snage (kW) uređaja – kapacitet klima uređaja za prostor zavisno od veličine prostorije koju želite da rashladite
Energetska efikasnost – u samom startu uređaji su nešto skuplji, ali dugoročno isplativiji
Dimenzija unutrašnje i spoljne jedinice - ako ste ograničeni s prostorom
Buka uređaja – proverite nivo buke uređaja, poželjna je što niži nivo buke
Estetski izgled uređaja – postoji veliki izbor boja, dizajna klima uređaja s kojim možete unaprediti prostor.

Kako uštedjeti?

Važno je znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako biste maksimalno uštedili električnu energiju i svoj novac.
Uključujte uređaj u jutarnjim satima – niža spoljašnja temperatura u jutarnjim satima će doprinijeti lakšem postizanju željene temperature.
Ostavite ga da radi nesmetano tokom cijelog dana (uređaj će automatski održavati temperaturu što rezultira minimalnom potrošnjom električne energije).
Postavite temperaturu u prostoriji od 24 – 26 ºC za optimalan rad.
Ako temperaturu postavite od 7 – 10 ºC nižu od spoljašnje, klima uređaj će trošiti od 3 – 5 % manje za svaki stepen na termostatu.
Za maksimalnu uštedu ostavite uređaj da radi tokom cijelog dana na 26 ºC dok vas nema kod kuće.
Preporučuje se korišćenje funkcije za odvlaživanje prostora – uređaj istovremeno odvlažuje i hladi prostoriju.

Multi klima uređaji

Multi klima uređajima nazivaju se sistemi koji imaju jednu spoljašnju jedinicu i bar jednu unutrašnju jedinicu. Postoji više varijanti mono klima uređaja, zavisno od unutrašnje jedinice - zidne, kanalne, kasetne, podne, podplafonske... Svaki proizvođač nudi širok izbor mono klima uređaja zavisno od namjene, dizajna, dimenzija i ostalih karakteristika. Svaka unutrašnja jedinica dolazi u kompletu sa odgovarajućom spoljašnjom jedinicom, u rasponu snaga od 2,0kW (kućna varijanta) pa do 14,0+kW (poslovna varijanta).
Multi split klima uređajima nazivaju se sistemi jedne spoljašnje jedinice i više unutrašnjih jedinica. Postoji više varijanti multi split klima uređaja, zavisno od unutrašnje jedinice - zidne, kanalne, kasetne, podne, podplafonske...
Svaki proizvođač nudi širok izbor multi split klima uređaja zavisno od namjene dizajna, dimezija i ostalih karakteristika. Spoljašnja jedinica, zavisno od snage, može podržavati i do 8 unutrašnjih jedinica različitih tipova i efikasnosti.

Korištenje klima uređaja ovisi o godišnjem dobu

Proljeće

Buđenjem prirode dolazi do povećanja koncentracije polena u vazduhu. Klima uređaj se koristi za grijanje i pročišćavanje zraka, pa će osobe koje boluju od astme ili su alergične na polen osećati veliko olakšanje u svom domu s obzirom na to da će klima uređaj odstraniti čestice polena. Također, klima uređajem možete riješiti problem vlage koja se pojavljuje zbog relativno velikog broja kišnih dana te posljedičnog skupljanja bakterija i virusa. Vaš dom će biti topliji, a bakterije i virusi uništeni.

Ljeto

U ljetnim mjesecima, klima uređaj se koristi za ono za šta je i prvobitno bio namjenjen, za hlađenje doma. U većini slučajeva dom nije potrebno hladiti, već ga je dovoljno odvlažiti. Visok procenat vlage nastaje zbog velike razlike unutrašnje i spoljašnje temperature, a ta razlika uzrokuje nastajanje sparine. Taj neprijatan problem će klima uređaj riješiti bez problema ako se namjesti na odvlaživanje. Samim snižavanjem vlage u prostoriji, u 80% slučajeva klimu neće biti potrebno koristiti za hlađenje. Još jedna od velikih prednosti u ljetnim mjesecima je ta što će klima uređaj efikasno ukloniti polen ambrozije iz prostora Vašeg doma.

Jesen

Noći su svježe, a dani topli. Idealno za grijanje klima uređajem. Klima će u vrlo kratkom vremenu zagrijati prostor i održavati idealnu temperaturu, dok trošak za struju nećete ni osjetiti.

Zima

Klima uređaj u hladnijim zimskim mjesecima može savršeno funkcionisati. Boravimo najviše u zatvorenim prostorijama i to su meseci u kojima smo izloženi virusima i bakterijama, gripu i mnoštvu drugih uzročnika bolesti. Veliku mogućnost zaraza ćemo sprječiti klima uređajem koji svojim sistemom filtracije vazduha efikasno uništava viruse i bakterije. Grijanje je jako jednostavno. Samo zadate željenu temperaturu i uživate u toplini svog doma. Troškovi grijanja klima uređajem su najniži od svih vrsta grijanja. Ako uzmete u obzir da je klima uređaj višefunkcionalan (grije i hladi prostor), lako je zaključiti da su uštede kućnog budžeta velike!