text.skipToContent text.skipToNavigation
Black Friday


Pozovite nas!

+387 33 755 911

Pošaljite upit!

podrska@ekupi.ba

Razgovarajte sa nama!

Pošaljite nam poruku putem chata

Za pravilno održavanje bazena potrebno je znati sljedeće podatke:

  • TABLETE HLORA. Tablete hlora se koriste za uklanjanje bakterija, virusa i mikroorganizama i za sprečavanje staranja algi u bazen, održavajući vodu čistom i bistrom. Kada se voda podesi na optimalnu pH vrijednost 7,2 - 7,6, dodaje se jedna tableta (ako imate dozator za tablete u dozatoru, ako ne, najbolje je izdrobiti tabletu na male komadiće i tako ubaciti u vodu. Na svakih 50 kubnih metara vode stavlja se jedna tableta svakih 7 dana. Ako se radi o manjem bazenu prečnika do 4 metra, dodaje se pola tablete svakih 10 dana.
  • ALGICID. Prije upotrebe algicida treba provjeriti pH vrijednost vode (optimalno 7,2 - 7,6), ako postoji odstupanje od ove vrijednosti, algicid će manje djelovati. Algicid treba dodati u vodu na nekoliko mjesta u bazenu i istovremeno uključiti pumpu za filter za vodu kako bi se izjednačila njegova koncentracija u cijelom bazenu. Napomena: Uvijek po kišnom vremenu pH vrijednost vode raste. U tom slučaju treba dodati pH - za optimizaciju i zatim dodati algicid.
  • PH MINUS -. pH minus služi za smanjenje pH vrijednosti vode u bazenu. Način upotrebe: 1 litar pH minus smanjuje vrijednost za 0,1 stepen na 25 kubnih metara vode. Čuvati izvan dohvata djece. Satav: kisela natrijumova so neorganske kiseline.
  • Osim toga, za veće bazene potrebno je imati i prekrivač kako bi zaštitili vodu od prašine, lišća i drugog otpada. Za čišćenje površine vode bazena koristite skimer, a za čišćenje dna potrebno je imati set za čišćenje bazena ili robotski usisivač.
  • FILTER PUMPA. Filter pumpa služi za pročišćaanje vode u bazenu. Potrebno je da radi od 3-6 sati dnevno u zavisnosti od veličine bazena i kapaciteta filter pumpe. Ako imate bazen koji nema filter pumpu, potrebno je da promijenite s vremena na vrijeme vodu tokom u bazenu. Voda u bazenima koji nemaju filter pumpu nakon određenog perioda korištenja postaje štetna.