text.skipToContent text.skipToNavigation
Vodič za televizore

Koji televizor odabrati?

Odabir novog TV uređaja trebao bi biti lagan proces a ne glavobolja, zato je Kupko za vas pripremio pomoć pri odabiru TV-a i uvod u sve bitne tehnologije koje čine iskustvo gledanja TV sadržaja nezaboravnim.

put za pronalazak televizora

Među velikim brojem tehnologija i opcija na tržištu mi ćemo se osvrnuti na one najbitnije.
Ako želite kreirati ultimativno kino iskustvo u svom domu sa zaslonom velikih dimenzija ili želite manji TV za spavaću sobu…vaše putovanje počinje ovdje.

Rezolucija televizora

Proteklih godina svjedoci smo napretka tehnologija za prikaz što vjernije slike ljudskom oku. Trenutno u eKupi ponudi su uređaji od HD rezolucije do 8K. Što to znači donosimo niže kako bi jasnije prikazali što koja rezolucija donosi gledatelju.

rezolucija televizora
High definiton (HD) televizori – 720p – broj pixela na zaslonu - 921.600

High definiton (HD) – 720p
broj pixela na zaslonu - 921.600

HD rezolucija donosi dvostruko veću rezoluciju (jasnoću slike) od bilo kojeg CRT TV uređaja (oni stari glomazni TV uređaji).
Ovi televizori su u manjim dimenzijama što je odličan izbor kao drugi TV u kući (u spavaćoj sobi, kuhinji, kamperu…).

Full HD televizori – 1080p – broj pixela na zaslonu - 2.1 milijuna

Full HD – 1080p
broj pixela na zaslonu - 2.1 milijuna

Full HD televizori imaju dvostruko veću rezoluciju od HD-a što donosi impresivnu sliku na uređajima manje dimenzije (32 inch/82 cm – 43 inch/109 cm). Ako želite televizor manjih dimenzija, a odlične rezolucije za najbolji omjer cijene i doživljaja onda je Full HD pravi izbor.

4K (UHD) televizori – 2160p – broj pixela na zaslonu - 8 milijuna

4K (UHD) – 2160p
broj pixela na zaslonu - 8 milijuna

Ova rezolucija donosi 4 puta više pixela od Full HD rezolucije što svakom zaslonu donosi nevjerojatnu oštrinu detalja u bilo kojoj dimenziji. Trenutno na tržištu je najzastupljenija rezolucija i odabir najvećeg dijela kupaca s obzirom na sve veću dostupnost 4K sadržaja za gledanje (Netflix, HBO, Amazon Prime video…).

8K (UHD) televizori – 4320p – broj pixela na zaslonu - 33 milijuna

8K (UHD) – 4320p
broj pixela na zaslonu - 33 milijuna

Neprikosnoveni vladar među zaslonima je onaj s rezolucijom 8K koji svu svoju raskoš pokazuje na zaslonima velikih dimenzija – savršeni su za postizanje kino efekta u vlastitom domu. Radi se o premium uređajima visokog cjenovnog razreda.

Koju veličinu zaslona (dijagonale) televizora odabrati?

Jako važno! Ne želite čitati titlove na filmu pomičući glavu lijevo desno kao da ste na teniskom meču.
Pri odabiru novog uređaja najvažniji parametar je veličina zaslona s obzirom na to da uvjetuje udaljenost s koje će se gledati TV u optimalnim uvjetima.

Preporuka je da ako imate prostora u dnevnoj sobi izaberete TV uređaj dijagonale 50“ (126 cm). Ova dijagonala donosi bolje iskustvo gledanja i veću udaljenost s koje se može jasno vidjeti sadržaj. Manje dijagonale su pogodne za kuhinju, dječje sobe i manje prostore što ih čini idealnima za drugi uređaj unutar stambenog prostora. Kako se povećava dijagonala uređaja preporučuje se i izbor uređaja s većom rezolucijom.

idealna veličina zaslona televizora

LED ili OLED

LED ili OLED dvije su različite tehnologije zaslužne za izvor osvjetljenja vašeg zaslona. Svaka od tih tehnologija ima svoje kvalitete koje je potrebno razmotriti prije kupnje uređaja. LED tehnologija najrasprostranjenija je trenutno na tržištu i dostupna je u 4 različite varijante te je odlikuje pristupačnija cijena. Donosimo vam kratki pregled tih varijanti.

Edge lit LED (rubno osvjetljenje)

Ova tehnologija postavlja izvor svjetla za zaslon na rubove uređaja. Najpopularnija je tehnologija i generalno cjenovno najprihvatljivija sa svojim limitima u smislu prikaza svih detalja.

Direct lit LED (direktno osvjetljenje)

u ovom slučaju izvor svjetla nije postavljen samo rubno nego i direktno iza zaslona kako bi se što bolje rasprostranio izvor svjetla po zaslonu što pridonosi većoj kvaliteti prikaza slike.

Full array LED

Ova metoda donosi višestruko postavljene izvore osvjetljenja iza zaslona što rezultira većom jasnoćom slike i sposobnost uređaja da izvrši lokalno zatamnjenje u tamnim scenama što je ključno za vjerni prikaz scene, često označeno kao local dimming tehnologija.

Mini LED

Kako samo ime sugerira, LED-ice su manje od klasičnih što znači da ih je potreban veći broj što rezultira u superiornosti kod prikazivanja tamnih scena i donose veći kontrast.

OLED

Uređaji ove tehnologije su posebna kategorija za sebe. Tehnologija osvjetljenja zaslona je potpuno različita od LED uređaja. Ovi uređaji posjeduju tanki „film“ materijala koji emitira svjetlost preko cijelog zaslona. Nastavno na to svaki pixel na uređaju samostalno se osvjetljava ili gasi kako bi prikazao boje ovisno o sceni koju prikazuje.

Nenadmašan uređaj koji donosi sliku najvjerniju onome što ljudsko oko vidi, najbolji kontrast, široki kut gledanja bez izobličenja slike te kvalitetu slike, tehnologija budućnosti. OLED uređaji su premium uređaji s tendencijom pristupačnijih cijena te su svakako najbolje od TV svijeta.

Ostale tehnologije na koje vrijedi obratiti pažnju

Prilikom potrage za novim uređajem naići ćete na tehnologije koje su specifične možda za određeni brand. Ovo je izraženo u premium segmentu. Donosimo kratki pregled bitnijih tehnologija pri odabiru TV uređaja.

procesor televizora

Procesor

Svaki uređaj posjeduje procesor koji je zadužen za obradu signala koji dolazi iz izvora (satelit, antena, Internet…) i prikaz istoga prilagođenog za zaslon. Uspinjanjem kroz cjenovni razred uređaji isporučuju snažnije procesore što rezultira boljom kvalitetom slike, bržim prikazom Internet sadržaja (download speed) i smanjenjem lag-a (brzina kojom uređaj primi signal i prikaže ga na zaslonu).

procesor televizora

Tehnologija izrade uređaja

Stil izrade unikatan je za svakog proizvođača. Kako se cjenovni razred podiže uz rezolucije 4K i 8K naići ćete na uređaje koji imaju tanja kućišta, jednostavniji dizajn, bolje materijale. U ponudu su stigli i bezel-less televizori koji imaju cilj maknuti okvir i povećati zaslon da ide do krajnjih dijelova uređaja. Napravljeni su da izgledaju kao slika dok nisu upaljeni kako bi dom izgledao moderno i elegantno.

kvaliteta slike televizora

Kvaliteta slike (Picture quality)

Na tržištu je veliki broj termina koji govore o tehnologijama zaslužnima za kvalitetu slike ovisno o brandu koji istražujete. Samsung QLED uređaji posjeduju tehnologije zaslužne za izvanrednu zasićenost bojama i vrhunsku rezoluciju u vrlo tankim uređajima dok LG NanoCell tehnologija donosi ultra široki kut gledanja koji je odličan izbor za velike dimenzije gdje gledatelj nije uvijek direktno ispred uređaja. Sadrži ogromnu paletu boja koje može prikazati zaslon i izvanredan kontrast.

osvjetljenje (Brightness) televizora

Osvjetljenje (Brightness)

Mnogo je načina za izraziti koliko je neki uređaj spreman prikazati osvjetljenja na zaslonu ali sve se svodi na nitse. Nit je univerzalna mjerna jedinica za izražavanje brightness-a. Stoga, bez obzira koju tehnologiju uređaj posjeduje obratite pozornost na ovaj broj ako želite postaviti uređaj u jako svijetlu sobu. Što veći nit broj to je uređaj sposobniji prikazati sliku u svijetloj sobi.

SMART televizor

SMART TV

Temeljna karakteristika je mogućnost prikaza sadržaja s interneta bilo tvornički instaliranim aplikacijama ili onima koje je sam korisnik instalirao sa službenih web trgovina. Kao rezultat, moguće je koristiti usluge kao što su: Netflix, YouTube, HBO…
Također je moguće prikazivati sadržaj s mobitela, tableta, PC uređaja i sve to bez potrebe za fizičkim spajanjem uređaja s televizorom.

tuner

TV tuner

Obratite pozornost koju vrstu prijemnika uređaj ima za prijem signala. Postoje tri vrste: satelitski, zemaljski i kabelski, označeni su slovima S – satelit, T – zemaljski, C – kabelski. Neke od kombinacija tunera u uređajima su DVB-T2, DVB-T2/C, DVB-T2-C-S2

Samsung televizoriPhilips televizoriLG televizoriSony televizoriGrundig televizoriVivax televizoriTCL televizoriHisense televizori